Vliegen

Vliegen is en blijft iets magisch. Het is wonderlijk dat een model wat je zelf hebt gebouwd of in elkaar hebt gezet op een gegeven moment gewoon vliegt. Nou ja, zo heel gewoon is dat nou ook weer niet.

Modelvliegen is geen eenvoudige sport, maar dat is juist wat het zo aantrekkelijk maakt voor liefhebbers. Het vereist toewijding en technische knowhow.  Het is een sport waar technische kennis en feeling, reactie- en doorzettingsvermogen alsmede interesse voor de luchtvaart bij elkaar komen. Alles bij elkaar genomen zal het in het begin wennen zijn maar het is zeker te leren. Dat bewijzen duizenden modelvliegers over de hele wereld.

Het vliegen zelf moet natuurlijk geleerd worden, dat staat buiten kijf. En dat is ook niet altijd gemakkelijk. Zelfs sommige (oud) piloten zeggen dat modelvliegen in zekere zin lastiger is omdat je niet voelt wat het vliegtuig doet.

Twee dingen zijn heel belangrijk als je begint: een geschikt beginners model en een goede opleiding. De RCMA biedt beide: advies van ervaren modelvliegers over de keuze van een model en de radiobesturing en heeft een uitstekend georganiseerde opleiding.

Elektromotoren zijn tegenwoordig de standaard. Ze bieden gemak en zijn schoner en stiller in vergelijking met brandstofmotoren. Hoewel veel vliegers het karakter van brandstofmotoren juist waarderen zijn ze inmiddels meer een uitzondering dan de regel.
Het snel starten en correct afstellen van brandstofmotoren was vroeger een uitdaging op zich. Er werd nauwlettend gelet op factoren zoals de propellerdiameter om de gewenste trekkracht of snelheid te bereiken.

Een vereiste voor een goed vliegend model is wel een juiste afstelling. Vooral de ligging van het zwaartepunt is belangrijk maar ook de uitslag van het hoogte roer en de rolroeren.


E-mailen
Map
Info